СА АКЦИОНИМ ПЛАНОВИМА ОПШТИНА БРЖЕ У ЕУ
11.3.2011

Градска општина Палилула изабрана је крајем прошле године као једна од 12 општина у Србији за техничку подршку Пројекта МСП ИПА 2007 - за израду акционих планова развоја. Овим поводом, одржано је више консултативних састанака али и две радионице за обуку пројектних тимова.

Председник општине Палилула проф.др Игор Новаковић, након завршетка тренинг-радионица за координациони тим, која је реализована у општини Палилула, одржаo je Koнференцију за новинаре. О значају овог пројекта и начину развоја акционих планова, осим председника општине Новаковића, представницима медија говорили су и Бобан Микић, члан Већа општине, Милан Николић, шеф Одсека за привреду и локални развој, Славка Зупан и Јелена Михајловић-Танасијевић, експерти на пројекту МСП ИПА 2007.

Општи циљ пројектне компоненте Општинско планирање јесте фокусирање на помоћ општинама у спровођењу Локалних стратегија одрживог развоја (СЛОР), које представљају стратешке планове градова/општина у постављању основних смерница развоја општина- истакла је експерт Славка Зупан. По речима њене колегинице Јелене Михајловић-Танасијевић, СЛОР је важна карика у националном ланцу алата за планирање, повезујући националне стратегије и секторске планове са задацима и активностима локалне самоуправе, узимајући у обзир свакодневни живот, обавезе и потребе грађана.

Израда овог Акционог плана од суштинског је значаја за градску општину Палилула и посебно ће се показати важном у тренутку када Србија постане кандидат за чланство у ЕУ, јер ће нам тада бити на располагању већи број европских фондова-подсетио је проф.др Игор Новаковић. Планирање о томе шта ће се радити у наредном периоду је веома важан корак за даљи развој наше организације локалне самоуправе. То ће олакшати рад и будућем руководству да зна како ће нам изгледати инфраструктура, колико ће наша деца бити безбедна, колико ће се парковних површина уредити како ће изгледати општина Палилула.

Пројекат подршке општинама МСП ИПА 2007 финансира Европска унија, а спроводи конзорцијум који предводи немачко Друштво за техничку сарадњу (ГТЗ). МСП ИПА 2007 пружа подршку општинама кроз четири компоненте пројекта од којих су прве две компоненте усредсређене на општинско планариње и управљање финансијама. Пројекат блиско сарађује са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО), Министарством за државну управу и локалну самоуправу и локалним самоуправама у Србији.